Ställ in Chromecast för klassrummet

Chromecast är ett utmärkt komplement till skolans alla chromebooks. På ett enkelt sätt kan nu lärare och elever trådlöst koppla upp sig mot klassrummets projektor och högtalare.

Min favorit är att man kan förbereda lektionsplaneringen på sin egna lärar-chromebook när man sitter på lärarrummet, strax innan man går till klassrummet välja i chromecast-menyn att den ska sändas till rätt klassrum. Man går upp med datorn och med bara en knapptryckning på projektorn när man är i klassrummet så finns dagens planering på tavlan klar och man behöver inte slösa värdefull lektionstid med att med ryggen mot klassen skriva på tavlan.

Chromecast är en billig enhet på cirka 400kr och har därmed inte särskilt många funktioner men det den kan göra gör den mycket bra. Denna text beskriver lite kortfattat hur man bör ställa in sin chromecast så den fungerar som bäst i klassrums-miljön.  Längre ner i texten efter beskrivning om hur man konfigurerar bäst en Chromecast för skolan så har jag även med några ord om vad man bör tänka på om man ska köpa in en Chromecast.

 Efter chromecast är inkopplad till projektorn så följer en enkel guide för hur du ska komma igång med den som jag inte tänker gå igenom här. Istället tittar vi på hur vi kan ändra en eller flera Chromecast var som helst på skolans nätverk.

Börja med att ladda ner appen "Google Home" antingen på iOS eller Android. Skärmbilderna nedan är från iOS-versionen men den på Android är snarlik. Kolla på den lilla knappen knäppen längst upp till höger markerat på bilden med en röd cirkel. 


Om ni nu är inne på korrekt nätverk så ska ni nu få upp era enheter. Mina heter 2:1, 2:4 David, 2:2 Emma efter vad skolans klassrum heter. Lägg också märke till att varje enhet har tre små punkter längst upp till höger på varje enhet. Trycker ni på den får ni fram först "Inställningar" och därefter ytterligare två inställningar som även finns under första. Tryck på "Inställningar" först.


Här kommer en förklaring på respektive inställning.

Länkade konton: Länka dina enheter till din egna eller skolans google-konto så du lättare kan ställa in enheten! Chromecast kan även vara länkad till flera google-konton.

Namn: Enhetens namn. Jag rekommenderar att ha en chromecast alltid kopplad till varje projektor på en skola med flera chromecast samt att lärare endast ska använde chromebooks.
WI-FI: Det nätverk som enheten är på. Jag rekommenderar att man har enheten på det nätverk lärarnas chromebooks är på alltid så att de lätt kan visa upp lektionsplanering och annat material. Vill man casta elevers innehåll i en till exempel redovisning så finns det utmärkta tillägget "Google Cast for Education" som gör det åt dig.
Bakgrund: Vilka bilder som ska visas när enheten är inaktiv.
Gästläge: Jag rekommenderar att man slår av detta i en skol-miljö då den kan distrahera för mycket. Vill man låta elever tillfälligt koppla upp sig så använd istället tillägget Google Cast for Education.
Språk: Använd svenska.
Förhandsgranskningsprogram: Gör så att man får de senaste uppdateringarna av chromecast systemet. Jag rekommenderar att man har det påslaget så man får det allra senaste funktionerna från Google.
HDMI med 50hz: Endast lämpligt för speciella TV-modeller. Låt den vara avstängd.
Tidszon och Tidsformat: Ställ in tiden för din Chromecast.




Med inställningarna ovan har ni en fullt fungerande Chromecast. Använd sedan din Chromebook eller webläsaren Chrome för att komma åt menyn Casta så kan du dela innehåll i en flik eller hela din skärm samt ljudet från din dator.

Till sist vill jag bara tipsa om ett par saker man bör tänka på innan man köper en Chromecast. Enheten kopplar ljud och bild via HDMI och kan antingen få ström från vanlig eluttag eller via USB så kolla bakom din projektor om det finns en usb-port. Finns det så behöver du inte fundera kring hur du ska få eluttag till din chromecast. Det andra jag tycker man ska fundera på är hur stark trådlös uppkoppling man har. Chromecast kräver inte mycket men den kräver att signalen fungerar stabilt.

Andreas Palmblad

Andreas Palmblad