På Chromebooks tillåt endast Google Dokument under provtillfällen

När det var dags för nationella proven och uppsats-delen i svenskan så löste jag behoven på ett smidigt sätt som jag tänkte jag kunde dela med mig utav.

Kort sätt handlar det om hur jag gjorde så att alla Chromebooks som tillhörde eleverna som gjorde provet endast kunde komma åt och skriva Google Dokument, alla andra sidor och appar var under provtiden blockerade. Läs längre ner för hur jag gjorde denna enkla och gratis justering.

För er som inte är bekanta än med Chromebooks så kan man säga att det är som en enkel bärbar dator där endast webbläsaren kan användas. Ofta så beskriver man hårdvaran "Chromebook" och mjukvaran "Chrome OS" som samma sak, men faktum är att man kan till exempel ominstallera gamla bärbara datorer oavsett märke till att fungera som Chromebooks. Då blir datorerna betydligt kvickare och lättare att kontrollera. Jag använder CloudReady för detta som är gratis med begränsningen att du kan inte administrera enheterna utan endast användarna som använder dem.

För att se hur jag enkelt blockerade samtliga sidor på just "År 9" förutom Google Dokument så ta en titt på bilden nedan. Man skrollar ner till Blockering av webbadresser och i fältet Svarlistade webbadresser skriver vi följande två rader:
http://*
https://*
Se den blå cirkeln. Då blockeras alla sidor på hela internet. Därefter gå till nästa ruta för Undantag och skriv in följande rad: 
https://docs.google.com/document/*


I klassrummet så ber man alla elever logga in på sitt google-konto och kontrollerar att de inte loggat in på någon annan. Såklart för extra säkerhet så är man alltid längst bak under hela testet och ser till så att eleverna inte kan hitta på något otänkbart. Eleverna skriver under provtillfället i ett färdig-delat google-dokument som har ägare läraren. När testet är slut så dubbelkollar läraren att eleverna har skrivit i rätt dokument, sparar texten till ett nytt dokument eller skriver ut och tar därefter bort delningen till eleven från sin egna dator.

Nackdelar med att använda PC-datorer med wifi avslaget och usb-stickor:
- Om datorn fryser eller går sönder så är kanske allt skrivet borta
- Om datorn får slut på batteri så är kanske allt skrivet borta

Fördelar med att använda Chromebooks med wifi påslaget.  
+ Allt eventuellt fusk där eleven har på något sätt kommit runt andra spärrningar och kunnat plagiera från internet eller lokalt nersparat dokument minimeras då man enkelt kan se i google dokument ändringshistoriken om texten är inkopierad eller skriven i klassrummet. 

Andreas Palmblad

Andreas Palmblad