Novaschem på Mac

Novaschem är i mitt tycke ett riktigt bra och enkelt verktyg för att lägga scheman för skolor. Det är dock övergivet av utvecklarna Nova Software och inte fått någon uppdatering sedan 2013. Många använder detta verktyg runt om i skolsverige och det fungerar fortfarande bra till att publicera schema enkelt på skolportalen Schoolsoft.

Tills något bättre dyker upp, till exempel Schoolsofts egna utvecklade webb-schemaverktyg, så finns det dock ett stort bekymmer för mig och vad jag misstänker är många andra. Novaschem finns inte till Mac (OSX). Så alla skolor eller skolledare, admin eller lärare som använder till exempel Macbook har fått lösa det på annat sätt. En dedikerad Windows-pc i ett skåp, osx-bootcamp eller en virtual windows-installation är några osmidiga alternativ.

Jag presenterar här ett annat smidigare alternativ, en dedikerad app som körs direkt i OSX på din Mac. Jag har användt det under flera månader och det fungerar fantastiskt bra. Det fungerar som ett app-paket runt Novaschem som lurar det att tro att det är installerat på en Windows-PC.

Uppdatering 20171010: Om du har uppdaterat till OSX High Sierra så startar inte det programmet längre. Men det är ganska enkelt ordnat! Se denna video https://www.youtube.com/watch?v=RDjWNWM3Y7w som väldigt tydligt visar hur du ska göra. Maila mig om det inte fungerar.


Allra först vill jag nämna att jag är varken anställd av Nova Software eller Schoolsoft. Varken jag eller dem erbjuder någon support av denna app-lösning. Alla eventuella problem som dyker upp tar jag ej ansvar för.

Därefter en nedladdningslänk till själva appen, paketet runt Novaschem-programmet: https://drive.google.com/file/d/0B-zwqqfmsj-iMmh4cmE0WDFNV2s/view?usp=sharing

Du behöver också:
a) Novaschem-installations-fil. Heter något i stil med "ns2013_sp2hf2-swe.exe" och finns på Nova Softwares sida när du är inloggad. Kontakta Nova Software om du saknar login.
b) En licens-kod för Novaschem. Även den hittar du hos Nova Software. En licenskod kan du köpa av Nova Software och vad man gör då är att köper Skola24, som du antagligen inte kommer behöva, och får Novaschem på köpet. 

Följ dessa steg:
  1. Dubbelklicka Novaschem.zip som du har laddat ner från denna sida.
  2. Dubbelklicka Novaschem som dyker upp.
  3. Tryck "Install Software"
  4. Tryck "Choose Setup Executable"
  5. Leta upp Novaschem-installationsfilen. Heter kanske något i stil med "ns2013_sp2hf2-swe.exe"
  6. Får du upp en fråga om att tillåta anslutningar välj "Tillåt"
  7. Tyck Nästa och Ja under flera gånger i installationen. Välj Lokal installation och välj sen att registrera licensnummer. 
  8. Du kan skriva in licens-koden eller klistra in den. Klistra in gör du med Ctrl+V. Ha båda rutorna förbockade precis som standard. Välj också standard installations-plats och välj Slutför.
  9. Dubbelklicka Novaschem igen. I rutan för Choose Exectuable välj den som slutar med "Novwin.exe" och tryck ok. Tryck sen Quit.
  10. Dubbelklicka Novaschem och allt ska vara klart! Du har nu Novaschem som en app att använda direkt i OSX, grattis!
Andreas Palmblad

Andreas Palmblad